Jo yli tuhat vuotta on ikuinen tuli palanut Betlehemissä ja halki Euroopan kulkeva Betlehemin Rauhantuli on perinne, joka sai alkunsa vuonna 1986. Siitä lähtien itävaltalainen lapsi on noutanut liekin Jeesuksen syntymäpaikalta ja lähettänyt sen matkaan.
Eri maiden partiolaiset ovat ottaneet perinteekseen liekin kuljetuksen joulunaikana kirkkoihin, vanhustentaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, vankiloihin ja erilaisiin tapahtumiin muistuttamaan rauhan tärkeydestä. Rauhan liekillä on paikkansa myös yksittäisten ihmisten kodeissa. Sen viesti ylittää kansallisuuksien, uskontojen ja poliittisten vakaumusten rajat. Liekin vastaanottajan ei tarvitse olla myöskään partiolainen, vilpitön halu vastaanottaa viesti riittää.
Useana vuonna liekki on matkannut partiolaisten saattamana ainakin yli 30 Euroopan maahan sekä lentoyhtiöiden avustuksella Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Suomeen liekki on jo useita vuosia vastaanotettu Ruotsista kiltapartiolaisilta. Liekin meritse Naantaliin kuljettaa Finnlinesin miehistö.
Betlehemin Rauhantuli on lahja, jossa on sisältöä
Betlehemin Rauhantuli lahjoitetaan perinteisesti maailman johtajille ja merkkihenkilöille, kuten kuninkaille ja paaveille. Tukholmassa liekin vastaanottaa kuningas Kaarle XVI Kustaa, joka itsekin on partiolainen. Rauhan viesti on saatettu myös Kosovon sekä Afganistanin rauhanturvaajille ja New Yorkissa 9/11 Ground Zero -paikalle.
Turussa Lounais-Suomen Partiopiirin kansainvälinen ja partioaatteellinen jaosto on perinteisesti lahjoittanut liekin arkkipiispalle.
Suomessa partiolaiset saattavat Betlehemin Rauhantulen joulukuun aikana myös mm. useisiin seurakuntiin, joiden kanssa partiolippukunnilla on yhteistyötä ja/tai jotka ovat toivoneet saavansa jakaa lahjan joulunajan tilaisuuksissaan.
Turusta Betlehemin Rauhantuli leviää eri ilmansuuntiin useiden partiopiirien partiolaisten kuljettamana. Kuljettajaverkosto rakentuu vuosi vuodelta laajemmaksi ja liekin viesti saavuttaa yhä useampia tilaisuuksia.
Rauhantuli tuo viestin Sinulle ja minulle
Meillä kirkossa adventin aikana on paljon töitä. Nuorisotyössä ehditään kertoa joulun ilosanomaa useaan kertaan ja laulaa ”Enkeli taivaan”-virttä niin, että ei enää yhtään jaksaisi laulaa. Vuosi vuoden jälkeen lapset esittävät seimikuvaelmia ja pukeutuvat enkeleiksi ja paimeniksi. Seurakunnissa järjestetään monenlaisia joulupolkuja ja kirkkohetkiä. Työntekijät voivat leikkisästi kilpailla siitä, kuka syö useimmin joulupuuroa tai montako jouluateriaa onkaan ennen oikeaa joulua…
Minulle Betlehemin rauhantuli on viesti sieltä kaukaa ensimmäisen joulun tapahtumapaikalta. Sama tuli, joka palaa siellä kaukana, on minulla lyhdyssä, josta joku toinen voi hakea sen itselleen ja laittaa eteenpäin. Aamulla töihin lähtiessä näen tulen ja muistan mistä se viestii. Illalla kotiin palatessa sama tuli palaa lyhdyssä. Ja ihan sama tuli palaa monella ihmisellä meidän kylällä, Suomessa ja Euroopassa. Ihan sama tuli, joka muistuttaa, että meille on syntynyt rauhanruhtinas.
Jouluaattona menen perheeni kanssa kirkkoon. Siellä on alttarikynttilät sytytetty Betlehemin rauhantulella. Istumme penkeissä kuunnellen tuttuakin tutumman jouluevankeliumin. Ja laulamme sen ”Enkeli Taivaan”. Ja silloin se tapahtuu: Oikea joulurauha saavuttaa mieleni. Saan elää todeksi ensimmäisen joulun ilosanoman ja kuulla sanat: Minulle on syntynyt Vapahtaja, rauhanruhtinas.
Hele Ali-Löytty, nuorisotyönohjaaja, Akaan seurakunta