Erilaisuuden hyväksyminen on rauhan avain: Educassa rakennettiin koulu- ja kampusrauhaa

Oppimisen ja opetuksen suurtapahtuma Educassa visioitiin koulu- ja kampusrauhaa OAJ:n, Kirkkohallituksen, Suomen Lähetysseuran ja Nuoren kirkon yhteisessä paneelissa. Keskustelemassa olivat koululainen Liina Hälli, Helsingin piispa Teemu Laajasalo, tanssinopettaja-ohjaaja Marco Bjurström ja ammattiopiskelijoiden edunvalvontajärjestö Sakki ry:n projektipäällikkö Antti Seitamaa. Paneelia veti kirkkohallituksen asiantuntija Laura Arikka.

Paneelistit pitivät kouluja ja oppilaitoksia olennaisina paikkoina rauhan rakentamiselle.

“Koulurauha on tärkeää, koska lapset viettävät pääosan viikostaan siellä”, kommentoi kuudeluokkalainen Liina Hälli.

Piispa Teemu Laajasalo taas toivoi kouluihin oppiaineeksi ymmärtämiskasvatusta.

“Kouluihin tarvittaisiin keskustelu- ja ajatteluopetusta, jotta erilaiset mielipiteet voisivat elää rinnakkain. Silloin myös ymmärrys eri tavalla ajattelevien välillä kasvaa. Hyvä dialogi tähtää ymmärrykseen, ei yksimielisyyteen”, kertoi Laajasalo.

Kansainvälistyvä Suomi ei kuitenkaa ole rauhan mallimaa:

“Joka neljäs uussuomalainen amisopiskelija on kokenut syrjintää opettajiensa taholta”, paljastaa Kampusrauhaa -hankkeen projektipäällikkö Antti Seitamaa. “Tarvitsemme siedätyshoitoa, jotta opimme tulemaan toimeen eri taustasta tulevien ihmisten kanssa.” Seitamaa toivoi.

Lontoossakin koulua käynyt Liina Hälli valotti, millaista oli elää aidosti monikulttuurisessa ympäristössä:

“Moniuskontoisessa koulussa juhlittiin kaikkien uskontojen juhlia ja huomioitiin eri uskontojen tavat. Söimme esimerkiksi liharuokana vain kanaa, emmekä sikaa. Oli mukavaa, kun kaikki oppilaat juhlivat kaikkien uskontojen juhlia”, Hälli kertoi.

Kulttuuri- ja kielirajat eivät myöskään estäneet Marco Bjurströmiä toimimasta Kambodzassa vammaisten lasten koulussa, jossa hän vieraili syksyllä toivoa.fi -lähettiläänä.

“Vaikka meillä ei ollut yhteistä kieltä, meillä oli hirveän hauskaa. Tanssimme ja nauroimme.” Matkaansa muistellessaan Bjurström myös löysi syitä globaaleihin epäkohtiin:

“Suurin este rauhalle on pelko. Jokainen meistä kulkee ympäri maailmaa ja kyselee, kelpaanko minä. Kelpaamattomuuden tunne on tällä hetkellä maailman pahimpia syöpiä.”

Panelistit rohkaisivat rauhan rakentamiseen. Antti Seitamaa korosti, että yltäkylläisessä Suomessa on kaikki mahdollisuudet rakentaa kestävää tulevaisuutta meille ja lapsillemme. Liina Hälli muistutti, ettei rauha ei rakennu yhdessä yössä, vaan se on pitkäaikaista työtä, jota on tehtävä yhdessä. Teemu Laajasalo rohkaisi, että vaikka rauhan rakentaminen on  kovaa ja vaikeaa työtä, meistä jokainen voi sitä tehdä kohtelemalla muita ihmisiä kuin itseään haluaisi kohdeltavan.  Marco Bjurström kiteytti, että moninaisuuden kunnioittaminen on tärkeintä: kaikki ihmiset ovat arvokkaita omilla vahvuuksillaan.

Educa-messuja vietettiin Helsingin messukeskuksessa 26.-27.1.2018. Suomen evankelis-luterilainen kirkko osallistui messuille rauhateemalla.

Juttu: Katri Korolainen